ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗ ” ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ»

 

 «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΑΘΗΝΑ, ΦΙΛΙΑΤΡΑ, ΧΑΝΙΑ,ΠΑΤΡΑ

Η Αμφικτυονία το 2014, ανaθέσαμε  στον Ελληνοσουηδό σκηνοθέτη, κύριο  Μπάμπη Τσόκα, μαθητή του Bergman, καθηγητή της Βασιλικής δημίας Κινηματογράφου της Στοκχόλμης να δημιουργήσει μια ταινία- ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, για τη Μεσσήνια στην καταγωγή Μαρία Κάλλας με τίτλο «Η δική μας Μαρία Κάλλας». Η ταινία είναι αποτέλεσμα 250 εθελοντών, έχει διάρκεια 95 λεπτών, αναφέρεται στη πραγματική ζωή της Μαρίας Κάλλας από τη γέννηση της μέχρι το τέλος της ζωής της. Έγιναν γυρίσματα στον τόπο καταγωγής της Κάλλας στο Νεοχώριο Ιθώμης, Μελιγαλά, Καλαμάτα, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Βερόνα και Μιλάνο, στο σπίτι που έζησε στο Παρίσι και τον απρόσιτο Σκορπιό.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 19 Μαρτίου 2017 και προβλήθηκε στο Σικάγο, Βοστώνη, Μόντρεαλ, Τορόντο, Λος Άντζελες, Καλαμάτα και Μεσσηνία, Αθήνα,Φιλιατρά,χανιά, Πατρα, Ακρόπολη, Αγία Παρασκευή, Στοκχόλμη σε κινηματογραφικές αίθουσες και διεθνή Φεστιβάλ. Το Φεβρουαριο του 2018 προβλήθηκε στην Αυστραλία στις πόλεις Σύδνεϋ και Αδελαίδα. Ετοιμάστηκε η εκδοση στα Ρωσικά και ετοιμάζεται η γαλλική  για προβολές σε Ρωσία και Γαλλίαν  Επίσης έχει ετοι  Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον να προβληθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα μηνύματα που βγαίνουν πηγαία από την ταινία είναι:  Η Κάλλας είναι Ελληνίδα και η Ελλάδα συνεχίζει να γεννά διάσημες προσωπικότητες.  Επίσης η ταινία αποτελεί ένα διπλωματικό πολιτιστικό εργαλείο  για την Ελλάδα και αντιπαρατίθεται στην  προσπάθεια οικειοποίησης  της Κάλλας  από την Ιταλία τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και ανατάσσει την ψυχολογία των απανταχού ελλήνων και κυρίως των ομογενών μας. Κατά δεύτερο η ταινία είναι το αποτέλεσμα αυθόρμητης συμμετοχής διακοσίων πενήντα (250) προσώπων όλων εθελοντών. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για την Ελλάδα. Τέλος από την προσπάθεια αυτή προσδοκούμε την καλλιτεχνική, πνευματική και τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας.