ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία συνεχίζοντας την περιοδεία της στην Αίγυπτο έφτασε στην Αλεξάνδρεια με σκοπό την προβολή της γενέτειρας μεσσηνιακής γης και την επαφή με όλους τους Μεσσήνιους,  για την δημιουργία αλληλοεπίδρασης των δύο αδελφών λαών και σπουδαιότερων αρχαίων πολιτισμών, μέσω της Έβδομης Τέχνης

Η ταινία «Βίος και Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά» ήταν το όχημα αυτής της προσπάθειας. Ο δημιουργός σκηνοθέτης κ. Μπάμπης Τσόκας δήλωσε στον «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο: «Η ταινία “Βίος και πολιτεία του αληθινού Γιώργη Ζορμπά” παρουσιάζει την πραγματική ζωή του αληθινού Γιώργη Ζορμπά. Προβάλλονται πρόσωπα, τοποθεσίες και καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Παρουσιάζουμε τον πατέρα του Γιώργη Ζορμπά τον Φώτη την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα. Τις διάφορες εργασίες που έκανε ο Ζορμπάς πριν συναντήσει την γυναίκα του την Ελένη. Την αρπαγή της. Την τραγωδία των διδύμων παιδιών του. Η συνάντηση του με τον Καζαντζάκη και τον Άγγελο Σικελιανό στο Άγιο Όρος, είναι ορισμένα τέτοια παραδείγματα. Στην ταινία μας κυριαρχεί το Μανιάτικο χρώμα με τις παραδόσεις και έθιμα της περιοχής. Παράλληλα παρουσιάζουμε την ομορφιά́ της περιοχής. Ο Καζαντζάκης αλώστε μέσα σε αυτό́ το μέρος έγινε ποιητής της φύσης. Στην ταινία ο Καζαντζάκης μιλάει ο ίδιος για τη Μανή και τη ποικιλομορφία της φύσης. Επιπλέον σημαντική́ σκηνή́ που αποδεικνύει την φιλία τους είναι ο αποχωρισμός τους, καθώς και το γράμμα που του στέλνει ο Καζαντζάκης για να τον ακολουθήσει στον Καύκασο. Η πραγματική επιστολή του Καζαντζάκη προς τον Ζορμπά όπως ακριβώς είναι στην ταινία από́ το αρχείο της κόρης του Ανδρονίκης όπου τον παρακαλεί να κάνουν την μεγάλη ηρωική διάσωση των Ελλήνων του Καυκάσου»

Στην αποστολή της «Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας» συμμετείχαν ο Γραμματέας κ. Παναγιώτης Μπαζίγος, η Οργανωτική Γραμματέας κα Έφη Μπούνα και τα μέλη: κ. Παναγιώτης Μίντζιας, κα Κέλλυ Μακροπούλου, κα Σοφία Χαϊδεμένου.

Ο βασικός συνδετικός κρίκος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας υπήρξε η Μεσσήνια καθηγήτρια της Ελληνικής γλώσσας των Πανεπιστημίων του Καΐρου, κα Βασιλική Νικητοπούλου, η οποία με το πλήθος των γνώσεων και εμπειριών που διαθέτει για  τη χώρα του Νείλου προέτρεψε τα στελέχη να επισκεφθούν  την Αίγυπτο.

Μετά την επιτυχημένη προβολή της ταινίας στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας επισκέφτηκε την Αλεξάνδρεια για να προβάλλει την ταινία και στην Αιγυπτιακή παροικία της ιστορικής πόλης. Το όλο πολιτισμικό εγχείρημα τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας, στην έδρα του οποίου πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας.

Την εκδήλωση άνοιξε η οικοδέσποινα της βραδιάς, Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κ. Σταυρούλα Σπανούδη, η οποία μετά τον χαιρετισμό της, παρουσίασε τους δημιουργούς και αναφέρθηκε στην ταινία του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα. Ακολούθως έδωσε το λόγο στον Γραμματέα της Αμφικτυονίας κ. Παναγιώτη Μπαζίγο, που ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού για την φιλοξενία τους και αναφέρθηκε εκτενώς στο σκοπό και το ρόλο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι Πάροικοι για το ιστορικό της και τους στόχους της. Αμέσως μετά προβλήθηκε η ταινία με τα ενδιαφέροντα μηνύματά της και τις ιστορικές καταθέσεις της, γύρω από τον πραγματικό Αλέξη Ζορμπά, καθηλώνοντας τους θεατές επί ένα δίωρο.

Στο τέλος πήραν τον λόγο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος, ο οποίος με θερμά λόγια και ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στον Ελληνισμό που αποπνέει το σύνολο της ταινίας, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Μακαριωτάτου και επεσήμανε σε όλους ότι ταινίες σαν κι αυτή, αποτελούν τα ισχυρότερα πειστήρια για την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, με ιδιαίτερη γνώση της ζωής του Αλέξη Ζορμπά και συγκεκριμένα του ταξιδιού του στον Καύκασο για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων κι έδωσε την δική του ξεχωριστή διάσταση για το σκοπό και την εξαιρετική σκηνοθεσία της ταινίας.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ανδρέας Βαφειάδης που από κοινού με το ΕΙΠ έθεσαν υπό την αιγίδα τους την όλη εκδήλωση, τόνισε το πόσο σημαντική ήταν η επίσκεψη των Μεσσηνίων στην πόλη της Αλεξάνδρειας, τους ευχαρίστησε για την αγάπη που έδειξαν για την Ελληνική Κοινότητα με την επίσκεψη τους και την παραμονή τους στο Ελληνικό Τετράγωνο και τους πρότεινε στο μέλλον να επισκεφτούν και πάλι την Αλεξάνδρεια για να προβάλλουν τα επόμενα έργα που προτίθεται η Αμφικτυονία των Μεσσηνίων να δημιουργήσει.

Τον λόγο επίσης πήρε η Ελληνίδα και Αιγυπτιώτισσα πλέον εδώ και χρόνια, καθηγήτρια κα. Βασιλική Νικητοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τους εκπροσώπους από την Καλαμάτα, τόνισε την άριστη συνεργασία μεταξύ τους και με το λόγο της έδειξε για μια ακόμη φορά την αγάπη της για τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου και γενικότερα της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Μίλησε επίσης και η εθελόντρια κα. Κέλλυ Μακροπούλου εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς την Ε.Κ.Α και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Αλεξανδρείας για την φιλοξενία τους, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαιτέρως στη συμβολή της κας Βασιλικής Νικητοπούλου.

Ο Γραμματέας της Αμφικτυονίας κ. Μπαζίγος Παναγιώτης και η κα Ευσταθία Μπούνα προσέφεραν κατά σειρά αναμνηστικά δώρα προς την Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κα. Σταυρούλα Σπανούδη, τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Α κ. Ανδρέα Βαφειάδη, τον Σεβασμιότατο κ. Νάρκισσο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννη Πυργάκη, και στον αρχισυντάκτη του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου». Αναμνηστικά δώρα επίσης προσέφεραν οι δύο διοργανωτές, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κα. Σταυρούλα Σπανούδη και ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α κ. Ανδρέας Βαφειάδης.

Παρευρέθηκαν εκτός των προαναφερόμενων, ο Πλοίαρχος και Σύνδεσμος του Π/Ν με το Αιγυπτιακό κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής, μετά της συζύγου του, επίσης Πλοιάρχου Αγγελικής, η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ και του Πτολεμαίου κα. Λιλίκα Θλιβίτου, η Διευθύντρια του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου κα. Αφροδίτη Πεβερέτου, ο Διευθυντής του Τοσιτσαίου – Πρατσίκειου Δημοτικού κ. Κωνσταντίνος Ρήγας, η Δοκτόρα του Πανεπιστημίου Ελληνικής και Κοπτική γλώσσας στα πατερικά κείμενα κα. Ρουάϊντα Μαμούνι, φοιτητές του ΕΙΠ, εκπαιδευτικοί και Αιγυπτιώτες Πάροικοι.

Άπαντες στο τέλος καταχειροκρότησαν τους φίλους της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και στη συνέχεια άνοιξαν τα ωφέλιμα πηγαδάκια επικοινωνίας, με κεράσματα, χυμούς και γλυκίσματα που προσέφερε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Αλεξανδρείας.

Την προηγούμενη ημέρα η αποστολή παρακολούθησε τον Ακάθιστο Ύμνο στον περικαλλή Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας όπου χοροστάτησε ο Μακαριώτατος  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, ο οποίος αναφέρθηκε στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και υποδέχτηκε την αποστολή στο Αρχονταρίκι.

Την επόμενη ημέρα οι φίλοι της Αμφικτυονίας επισκέφτηκαν τους Ναούς της Χριστιανοσύνης στην Αλεξάνδρεια, συνομίλησαν επ΄ αρκετώ με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ταμιάθεως κ. Γερμανό Προϊστάμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου και λίγο πριν την αναχώρηση τους για την Ελλάδα, βίωσαν την πολύτιμη εμπειρία της επίσκεψής τους, στο Α΄ Κοιμητήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με τα αρχιτεκτονικά μνήματα των μεγάλων ευεργετών του Ελληνισμού, που παραπέμπουν σε ένα υπαίθριο μουσείο τέχνης και στάθηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση στον τάφο του Κ. Π. Καβάφη.

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Αλεξανδρείας, συγχαίρουν και ευχαριστούν τα στελέχη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας για την επίσκεψη τους στην Αλεξάνδρεια και τους εύχονται καλή επιτυχία στις νέες τους δημιουργίες που έπονται.

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Αρχισυντάκτης του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου».

Παρεμβάσεις Παναγιώτη Μπαζίγου