ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ 2021-2023

1

Την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2021, ο  Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, παρέδωσε το προεδρείο στον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο  και το Διοικητικό Συμβούλιο  συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

-Τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει ex officio o Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

-Τη θέση του Συμπροέδρου καταλαμβάνει ex officio ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

-Τη Θέση του Α’ Αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο κ. Νικόλαος Μαύρος, του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Καναδά.

-Τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο κ. Παρασκευάς Σωτηρόπουλος του Συλλόγου Πυλίας της Αδελαϊδας Νότιας Αυστραλίας .

-Τη θέση του εκπροσώπου των ΗΠΑ καταλαμβάνει ο κ. Ευάγγελος Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου «Υπαπαντή του Σωτήρος» στη Βοστώνη.

-Τη θέση του εκπροσώπου στην Ευρώπη καταλαμβάνει η κ. Θεοδώρα Γιαννίτση, Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας.

-Τη θέση του Γραμματέα καταλαμβάνει ο κ. Παναγιώτης Μπαζίγος του Συλλόγου «Μανιατών».

-Τη θέση του Ταμία καταλαμβάνει ο κ. Παναγιώτης Λούτος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας.

-Τη Θέση του Οργανωτικού Γραμματέα καταλαμβάνει η κ. Έφη Μπούνα,  Γεν. Γραμματέας του Εκπολιτιστικού  Συλλόγου Πύλου το «Ναυαρίνο» με αρμοδιότητες Οργάνωσης του Μητρώου Μελών της Αμφικτυονίας.

-Τη θέση του Μέλους καταλαμβάνει η κ. Λιακάκη Μαρία, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμου Τριφυλίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό, ιδιαιτέρως στα θέματα που αφορούν σ την ιστορία και την αρχαιολογία στη Μεσσηνία.

-Τη θέση του  Μέλους καταλαμβάνει η κ. Πηνελόπη Λαμπούση του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Πατρών ο «Παπαφλέσσας», με  αρμοδιότητες στον Πολιτιστικό και Ανθρωπιστικό Τομέα και στις Δημόσιες Σχέσεις.

2

Τον Σεπτέμβριο 2021 κάναμε δεχτό το αίτημα εγγραφής στη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσίνας Σικελίας, πόλης που έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Μεσσήνης με πρόεδρο τον κ. Δανιήλ Μακρή

3

Τον Οκτώβριο του 2021 υποστηρίξαμε το έργο αποκατάστασης του Ρωσικού Ι. Ναού της νήσου Σφακτηρίας, δεδομένου ότι η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία υπήρξε από την αρχή αρωγός αυτού του έργου, σ το οποίο πρωτοστάτησε η εκπρόσωπός μας στην Ευρώπη κ. Δώρα Γιαννίτση.

4

Το Νοέμβριο 2021, σε διαδικτυακή ομιλία,    ο Ιατρός -ιστορικός κ. Γιάννης Μπίρης ανέπτυξε το θέμα  Σχετικά με  την Πρώτη Μάχη κατά την Ελληνική Επανάσταση.

5

Το Δεκέμβριο 2021 , ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού Μεσσίνας κ. Δανιήλ Μακρής ανέπτυξε διαδικτυακά το θέμα ο Ελληνισμός στην Κάτω Ιταλία.

6

Στις 6 Μαρτίου 2022 ο Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας παρέδωσε  το προεδρείο στον νέον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Βασίλειο Καπέλιο.

7

Στις 18 Ιουνίου 2022 η κ. Μαρία Λιακάκη εκπροσώπησε τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία στην Πρόσκληση του Μεσσηνιακού Συλλόγου  Μακεδονίας-Θράκης «Καπετάν Άγρας», για την  Τελετή Μνήμης του Μακεδονομάχου  Μεσσήνιου Εθνικού Ήρωα  στη Θεσσαλονίκη Τέλου Άγρα (Σαράντου Αγαπηνού).

8

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, σε συνεργασία με τη Μεσσηνιακή Ένωση Βορείων Προαστείων Αττικής,  παίχτηκε στη «Βίλα Ε. Δροσίνη»  Δήμου Κηφισιάς η κωμωδία του Αριστοφάνη  «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» από το  Κολλέγιο Ψυχικού, το οποίο συμμετείχε στο Διεθνές φεστιβάλ Νέων Αρχαίου Δράματος του Δήμου Μεσσήνης.

9

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μεσσηνίων «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ»,  Ηρακλείου Αττικής παίχτηκε πάλι η κωμωδία στο Θέατρο  του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «ΒΑΤΡΑΧΟΙ»,.

10

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, σε συνεργασία με το Σύλλογο Πελοποννησίων Γαλατσίου, στην  αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου. Παίχτηκε για Τρίτη φορά η κωμωδία «ΒΑΤΡΑΧΟΙ», από το  Κολλέγιο Ψυχικού.

11

Την Κυριακή 10 και τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 υποστηρίξαμε και παίχτηκε η τραγωδία «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» των Γενικών Λυκείων Βροντάδου και Χίου, στο Δημοτικό Θέατρο Χίου.

12

Τον Αύγουστο 2022 υποστηρίξαμε το Σύλλογο αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, για τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου Θεάτρου στην Καλαμάτα.

13

Τον Ιούλιο 2022 πραγματοποιήσαμε το 1ο  Αντάμωμα των Απανταχού Μεσσηνίων στην Καλαμάτα και παρουσιάστηκε το βιβλίου του Τάκη Αναστόπουλου «Στη Σκιά του Ταϋγέτου».

14

Τον Ιούλιο 2022 πραγματοποιήσαμε  2ο Αντάμωμα των Απανταχού Μεσσηνίων στην Καλαμάτα και παρουσιάστηκε το συγγραφικό έργο του Αυλωνίτη Λαογράφου-Συγγραφέα κ.  Δημήτρη Κολέτσου.

 

 

 

15

Τον Σεπτέμβριο 2022, σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας, πραγματοποιήσαμε το 3ο Αντάμωμα των Απανταχού Μεσσηνίων στην Κυπαρισσία και παρουσιάσθηκε το βιβλίο που εξέδωσε η Μεσσηνιακή  Αμφικτυονία και η Ομοσπονδία Συλλόγων Τριφυλίας του κ. Στάθη Παρασκευόπουλου, «Πρόδρομοι και Πρωταγωνιστές του 21 στην Τριφυλία» .

16

Τον Οκτώβριο 2022, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορώνης, πραγματοποιήσαμε στην Κορώνη προβολή της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα «Βίος και Πολιτεία του Πραγματικού Γιώργη Ζορμπά».

17

Τον Απρίλιο του 2022 ο Συμπρόεδρος κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας και το μέλος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Κέλλυ Μακροπούλου μεταβαίνουν στο Lowell της Μασαχουσέτης και πραγματοποιούν αδελφοποίηση με την Καλαμάτα.

18

Από τις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022 αντιπροσωπία από το Lowell με τον Γερουσιαστή  Edouard  Kennedy, τον   πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μασαχουσέτης Βασίλειο Καφκά, το Δημήτριο Μαθιό και αριθμό πανεπιστημιακών  έρχονται στην Καλαμάτα για την αδελφοποίηση των πόλεων και για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

19

Ο Συμπρόεδρος κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, και ο Β’ Αντιπρόεδρο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, κ. Παρασκευάς Σωτηρόπουλος,  παραβρέθηκαν   στη Μελβούρνη στις 19 Οκτωβρίου2022 στα εγκαίνια ονοματοδοσίας της Πλατείας, δίπλα στα γραφεία του Μεσσηνιακού Συλλόγου Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ, ως Place Kalamata.

20

Στις  22 Οκτωβρίου 2022 μεταβαίνουν στην Αδελαίδα και στην Αδελφοποιημένη πόλη West Torrens,  όπου τους δεξιώθηκε ο Δήμαρχος της  City of West Torrens, Mr. Michael Coxon . Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία του Μπάμπη Τσόκα  «Βίος και Πολιτεία του Πραγματικού Γιώργη Ζορμπά».

21

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2022 σε συνεργασία με τον Κέντρο «ΜΥΛΩ» πραγματοποιήσαμε στη Στούπα πέντε προβολές  της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα «Βίος και Πολιτεία του Πραγματικού Γιώργη Ζορμπά».

22

Από τον Οκτώβριο μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2022, σε συνεργασία με την Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, διοργανώσαμε έκθεση και εκδηλώσεις στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη με θέμα «Σμύρνη 100 χρόνια αναμνήσεις». 

23

Το Δεκέμβριο 2022 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων και το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» πραγματοποιήσαμε στους Γαργαλιάνους  Έκθεση με κειμήλια της Μαρίας Κάλλας και προβολή της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα της ταινίας «Η δική μας Μαρία Κάλλας».

24

Στις 2 Δεκεμβρίου 2022, στα εκατόχρονα γέννησης της Μαρίας Κάλλας, σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας και Οιχαλίας, το Μουσείο Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», τα Μέσα Ενημέρωσης, τους συλλόγους  των Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας  «Μαρία Κάλλας», την «Ένωση Φίλων Μαρίας Κάλλας» τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας, Επιμελητήριο, ΟΕΒΕ Μεσσηνίας και άλλους σχετικούς φορείς, αναρτήσαμε Γίγαντο-φωτογραφία 5 Χ 7 μέτρων της Μαρίας Κάλλας στην νότια πλευρά Πολυκατοικίας στην οδό Αριστομένους 36, ορατή από την Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.

25

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023 στο κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας «ΡΕΞ» πραγματοποιήσαμε κοπή Πίττας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τα δε καθαρά έσοδα εκ 600 ευρώ διατέθηκαν για την υποστήριξη του Κέντρου  Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας.

26

Το Μάρτιο 2023 υποστηρίξαμε τα γυρίσματα  του  σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα με τους Μεσσήνιους εθελοντές που συμμετείχαν στα γυρίσματα  της νέας ταινία του Μπάμπη Τσόκα «Θυσία».

27

Στις 6 Μαρτίου 2023 ο Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Βασίλειος Καπέλιος, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας παραδίδει το προεδρείο στο νέο Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Ανδρέα Τσουκαλά.

28

Στις 13 Μαρτίου πραγματοποιούμε  στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αθήνα, πρεμιέρα της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα «Βίος και Πολιτεία του Πραγματικού Γιώργη Ζορμπά».

29

Το Απρίλιο  2023 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο Αρφαραίων «Άγιοι Θεόδωροι» πραγματοποιήσαμε στο Γαλάτσι Αττικής προβολή της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα «Η δική μας Μαρία Κάλλας».

30

Στις 30 Απριλίου 2023 ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Νικόλαος Μαύρος, σε συνεργασία με το Μεσσηνιακό Σύλλογο Μόντρεαλ και την Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ,  πραγματοποίησαν προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα «Βίος και Πολιτεία του Πραγματικού Γιώργη Ζορμπά» στο Μόντρεαλ του Καναδά. Τα καθαρά έσοδα των 11.452 $ Καναδά, με απόφαση του Σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα και της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, διατέθηκαν για τις ανάγκες των Ελληνικών σχολείων του Μόντρεαλ.

31

Το Μάιο 2023 επαναλήφθηκε στο  Laval του Montreal η προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα «Βίος και Πολιτεία του Πραγματικού Γιώργη Ζορμπά».

 

32

Στις  20 Μαΐου 2022, με πρωτοβουλία και συνδρομή της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, του Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Χαράλαμπου Λαλούση και του Δήμου Πύλου Νέστορος ανετέθη στο γλύπτη Γιάννη Γκούζο η δημιουργία Μαρμάρινης προτομής του Παπαφλέσσα και έγινε επανατοποθέτηση στα Ταμπούρια Φλεσσιάδας Μεσσηνίας, αφού η ορειχάλκινη είχε κλαπεί.

33

Στις 28 Μαΐου 2022 με πρωτοβουλία και συνδρομή πάλι της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, του Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Χαράλαμπου Λαλούση, του Συλλόγου Μεσσηνίων Ηρακλείου Αττικής και του «Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια» έγινε επανατοποθέτηση  νέας Μαρμάρινης προτομής του Παπαφλέσσα, του γλύπτη Γιάννη Γκούζου στον Πράσινο Λόφο Ηρακλείου Αττικής.

34

Τον Ιούνιο 2023  υποστηρίξαμε το Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», για τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου Θεάτρου στην Καλαμάτα. (Kalamata Drama International Summer School 2023)

35

Στις 10 και 11 Ιουνίου 2023 ο Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας εκπροσώπησε τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία στην Τελετή Μνήμης στη Θεσσαλονίκη, για το Μεσσήνιο μακεδονομάχο και εθνικό ήρωα  «Καπετάν Άγρα», που οργάνωσε ο Σύλλογος Μεσσηνίων Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης κατατέθηκε στεφάνι  και στον τόπο Θυσίας των Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα στην Καρυδιά Έδεσσας.

36

Στις 20 Ιουνίου 2023 σε συνεργασία με το Μεσσηνιακό Σύλλογο Δυτικής Αττικής υποστηρίχτηκε και παίχτηκε η κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το 11ου Γενικό Λύκειο Περιστερίου στο Άλσος Περιστερίου. Η παράσταση  ήταν μία από τις καλλίτερες  του Νεανικού Διεθνούς Φεστιβάλ Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης, που οργάνωσε για 10η φορά ο Δήμος Μεσσήνης.

37

Στις 6 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή για τη νομισματική απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων, πραγματοποιήσαμε Παμμεσσηνιακή συνάντηση στο Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ”  της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, για την ενδυνάμωση των Μεσσηνιακών Συλλόγων και εκδόθηκε ψήφισμα για κυκλοφορία 2ευρώ  το 2024.

38

Στις 21 Ιουλίου Προβλήθηκε η ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Η Δική μας Μαρία Κάλλας» στον Πόρο Τροιζηνίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Πόρου.

39

Στις 26 Ιουλίου στην εξοχική ταβέρνα «Βατουριώνα»  στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Αντάμωμα του 2023 των Απανταχού Μεσσηνίων.

40

Από τις 23 Ιουλίου ξεκίνησαν να προβάλλονται στη Στούπα  κάθε Κυριακή και Τετάρτη  οι ταινίες του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα «Βίος και πολιτεία του πραγματικού Γιώργη Ζορμπά και της  «Δικής μας Μαρίας Κάλλας» σε συνεργασία με το Κέντρο «Μυλώ».

.

Δράσεις  από 28 Αυγούστου 2921 έως 4 Αυγούστου 2023  από τη συνεργασία της Μεσσηνιακή Αμφικτυονία με τον ΕλληνοΣουδικό Σύλλογο Στοκχόλμης «Ελαία» του κ. Αθανασίου ψαρούλη.

41

Ως πρώτη δράση Δημιουργία Πάρκου Υπεραιωνόβιων Ελαιόδεντρων Μνημείων της Φύσης. στην ευρύτερη περιοχή Βασιλάδας του Δήμου Μεσσήνης. Ο χώρος είναι προσβάσιμος με δημιουργία μονοπατιών και καθιστικών για τους επισκέπτες. Έχουν εντοπιστεί  περί τα 100 ελαιόδενδρα. Για το καθένα έχει ξεκινήσει μια επιστημονική έρευνα για τον προσδιορισμό της ηλικία του και της ιστορίας του. Σε κάποια από τα αιωνόβια αυτά  δένδρα  κάθε έτος και σε ειδική τελετή θα δίνονται ονόματα προς τιμή Επιφανών Προσωπικοτήτων που έχουν προσφέρει κάτι σημαντικό για τη Μεσσηνία.  Έτσι θα δημιουργηθεί ένα Πάρκο Προσωπικοτήτων που θα συνδέουν την παρουσία τους με το παρελθόν και θα συνεχίζεται στο Μέλλον. Μετά το ενδιαφέρον που ήδη έχει δείξει ο Δήμος Μεσσήνης, η περαιτέρω  εμπλοκή του θα απογειώσει το εγχείρημα.

42

Το Μάιο του 2022 η Ολυμπιακή Επιτροπή Σουηδίας διοργάνωσε  λαμπρή εκδήλωση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Στην εκδήλωση αυτή συνεργαστήκαμε  με το Σύλλογο Ελαίας της Σουηδίας,  και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου όπου η καθηγήτρια αρχαιολογίας κ. Ελένη Ζυμή αναφέρθηκε στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα με στόχο την ενημέρωση των  Σουηδών, καθηγητών, προξένων, επιστημόνων και ομογενών  ώστε μαζί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, να τεθεί θέμα και για επιστροφή των μαρμάρων του Επικούρειου Απόλλωνα, τα  οποία έχουν και αυτά κλαπεί και φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο.

43

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,  στα πλαίσια της προώθησης Ελληνικών Θεμάτων στο εξωτερικό, με χρήματα που συγκεντρώσαμε από Έλληνες Επιχειρηματίες της Σουηδίας, εκδόθηκε ένας λαμπρός τόμος για το Δημήτριο Βικέλα, Λογοτέχνη, Έμπορο που υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της ΔΟΕ που σε αυτόν οφείλεται η επανέναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Η αρχική σκέψη του Βαρόνου Ντε Κουμπερτέν ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν το 1900 στο Παρίσι, αλλά ο εμπνευσμένος λόγος του Βικέλα ανέτρεψε την κατάσταση. «Στην Αθήνα, ασφαλώς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε μεγαλοπρεπείς γιορτές, αλλά τις πολλές ελλείψεις μας θα αναπληρώσει η εγκαρδιότητα της υποδοχής μας. Δεν θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας διασκεδάσεις άξιες προς την περίσταση, αλλά έχουμε να δείξουμε τα μνημεία και τα ερείπια της αρχαιότητος και να τους οδηγήσουμε στους τόπους όπου τελούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους αγώνες τους» είπε, σε μια αποστροφή της ομιλίας του και συνεπήρε τους συνέδρους, οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα την Αθήνα. Η έκδοση αυτή δόθηκε ΄στην Ελληνική Πρεσβείες η οποία διένειμε στους Βουλευτές, Προσωπικότητες της Σουηδίας, Ομοσπονδίες Συλλόγων κ.α. από ένα τόμο.

44

Επίσης μια δεύτερη έκδοση έγινε για την Καλλιρόη Παρρέν  που διακινήθηκε στη Σουηδία. Ήταν λογία και δημοσιογράφος από την Κρήτη. Ένα από τα πλέον φωτισμένα μυαλά τού τόπου μας, η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, η εκπληκτική πρωτοπόρος και τολμηρή αγωνίστρια για τα δικαιώματα των Ελληνίδων, η «μεγάλη μορφή τού υγιούς φεμινισμού» όπως την αποκάλεσε ο Γ. Ξενόπουλος.

45

Για τα 75χρονα του Σύλλογο Φίλων του Σουηδικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση  από τη διάσημη Ελληνίδα  πιανίστα Λορέντα Ράμου και με έργα του καλαματιανού μουσικοσυνθέτη Στάθη Γυφτάκη.

46

Επιτεύχθηκε  συνεργασία με το Σουηδικό Σύλλογο Κλασικού Αθλητισμού να έχει επίκεντρο την οικία του Τσι κλητήρα στην Πύλο, με δεδομένο ότι το όνομα «Τσικλητήρας» για τους Σουηδούς αποτελεί σύμβολο αθλητή και ήρωα.

47

Επιτεύχθηκε συνεργασία του Σουηδικού Μουσείου της Στοκχόλμης NOBRISCA MUSEUM με το Μουσείο  Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας με ανταλλαγές  επισκέψεων στην Καλαμάτα και το Φθινόπωρο του 2023 στη Στοκχόλμη.

48

Προσκλήθηκαν και επισκέφτηκαν τη Μεσσηνία  Φιλανδοί  δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνέβαλαν στη αεροπορική σύνδεση του  Ελσίνκι με την Καλαμάτα, ενώ ετοιμάζονται και άλλοι Σκανδιναβοί δημοσιογράφοι να επισκεφτούν τη Μεσσηνία το Φθινόπωρο.

49

Η δημιουργία φιλίας με το Σουηδό προπονητή της Καλαμάτας κ, Μπο Πέτερσον, ο οποίος έχει ιδρύσει σύλλογο βετεράνων ποδοσφαιριστών, προωθεί την προβολή της Μεσσηνίας στη Σουηδία, μέσω ενός τουρνουά  γκολφ με συμμετοχή του COSTA NAVARINO ενημερώνοντας  μέσω των περιοδικών τους Σουηδούς γκόλφερς,

50

Η δημιουργία φιλίας με τον Ελληνοσουηδό  σκηνοθέτη κ. Μπάμπη Τσόκα έχει δημιουργήσει  4 μεσσηνιακές κινηματογραφικές παραγωγές και συνεχίζει με το έργο της «ΘΥΣΙΑ» που αναφέρεται στην Ελληνική Ιστορία. Ακόμα προγραμματίζει δύο νέα ντοκιμαντέρ ένα για τα νέα ευρήματα της Αρχαίας Μεσσήνης και ένα για τον αρχαιολογικό χώρο  της Αρχαίας Θουρίας.

51

Και με τη συνεργασία του Συλλόγου μας «Ακρόπολης» του κ. Παναγιώτη Μίντζια, συντηρείται στον αρχαιολογικό χώρο  της Μάλθης, ο χώρος και η Προτομή του μεγάλου Σουηδού Αρχαιολόγου Mathia Natan Valmin, ο οποίος είναι πόλος έλξης  για τους Σουηδούς.

52

Προγραμματισμένες  9 προβολές και μια τραγωδία.

7 Αυγούστου. Προβολή ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Βίος και πολιτεία του πραγματικού Γιώργη Ζορμπά» στο Διαβολίτση, από το Δήμο Οιχαλίας

7 Αυγούστου. Προβολή ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Η Δική μας Μαρία Κάλλας» στη Μεσσήνη από το Δήμο Μεσσήνης

8 Αυγούστου. Προβολή ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Η Δική μας Μαρία Κάλλας» στις Καρυές Τριφυλίας, από τον τοπικό Σύλλογο.

11 Αυγούστου. Προβολή ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Βίος και πολιτεία του πραγματικού Γιώργη Ζορμπά» στους Αρμενίους από το Σύλλογο και το Δήμο Τριφυλίας.

18 Αυγούστου.  Προβολή ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Η Δική μας Μαρία Κάλλας» στο Νεοχώριο από το Δήμο Οιχαλίας.

22 Αυγούστου. Προβολή ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Βίος και πολιτεία του πραγματικού Γιώργη Ζορμπά» στο Μελιγαλά από το Δήμο Οιχαλίας.

23 Αυγούστου. Προβολή ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Βίος και πολιτεία του πραγματικού Γιώργη Ζορμπά» στο Δώριο από το Δήμο Οιχαλίας.

Αύγουστος.

Προβολή  ταινιών του   σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα «Βίος και πολιτεία του πραγματικού Γιώργη Ζορμπά’ και της  «Δικής μας Μαρίας Κάλλας» σε συνεργασία με το Σύλλογο Κορωναίων στην Κορώνη.

Σεπτέμβριος 2023. Παράσταση «Τρωάδες» από το Λύκειο Βριλησσίων.

Σεπτέμβριος 2023. Προβολή της ταινίας Μπάμπη Τσόκα «Η Δική μας Μαρία Κάλλας» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου