ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου REX, πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024 απονομή τιμητικής πλακέτας στον Ελληνοσουηδό Πρεβεζάνο σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα για την μεγάλη προσφορά του στην Μεσσηνία μέσα από το σπουδαίο έργο του, από την Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και τον συνεργάτη του κινηματογραφιστή κ. Peter Ostlund.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο τ. Υπουργός και Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων μελών της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας καθώς και εθελοντές και φίλοι του σκηνοθέτη, γεμάτοι συγκίνηση και συναισθήματα, που έχουν συμμετάσχει στις ταινίες του.

Τιμητική Πλακέτα παρέδωσε στον Μπάμπη Τσόκα ο Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και Δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την σπουδαία κι αθόρυβη δουλειά που κάνει η Αμφικτυονία και συνεχάρη τον Μ. Τσόκα για την προσφορά του και την προβολή της Μεσσηνίας μέσα από τις ταινίες του για τον Πέτρο Θέμελη, την Μαρία Κάλλας και τον Γιώργη Ζορμπά. Ο ίδιος ο Κύριος Τσόκας δήλωσε τρομερά συγκινημένος και πως αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο η εκδήλωση αυτή. Ανέφερε επίσης πως έχει αγαπήσει την Μεσσηνία και την Καλαμάτα και πως τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά “εργαστεί” για μεγάλες προσωπικότητες που έλκουν την καταγωγή τους ή έχουν συνεισφέρει με τον τρόπο τους στην Μεσσηνία.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστάθιος Αναστασόπουλος, o οποίος προσέφερε Τιμητική Πλακέτα και στον κ. Peter Ostlund, ο τ. Υπουργός και Πρόεδρος του Διαζώματος Μπένος Σταύρος, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Μπάμπη Τσόκα, ο Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Βασίλης Παπαευσταθίου και εκ μέρους των εθελοντών που συμμετέχουν στα γυρίσματα της νέας του ταινίας «ΘΥΣΙΑ» ο εκπληκτικός πρωταγωνιστής των ταινιών του Ζορμπά και της Θυσίας Χρήστος Ζερίτης , η Σοφία Δούση και ο Σπύρος Κατσίρας.

Στο τέλος προβλήθηκαν αποσπάσματα των ταινιών του Μπάμπη Τσόκα: Θέμελης, Κάλλας, Ζορμπάς, αλλά και της Θυσίας σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγική. Δώρα προσέφεραν η κ. Γκλόρια Κελαράκος, η κ. Δέσποινα Γιάνναρη και ο κ. Χρήστος Ζερίτης , ενώ ο κ. Τσόκας Προσέφερε στον Πρόεδρο, Συμπρόεδρο και κ. Μπένο το βιβλίο του Αποστόλη Τάση «Το ρολόι μέσα στα σύννεφα», βασισμένο σε αφηγήσεις του Μπάμπη Τσόκα. Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και φωτογραφιστούν  και να πιούν ένα ποτήρι κρασί προσφορά της Οινοποιίας Ψαρούλη και μεσσηνιακούς μεζέδες προσφορά της Αμφικτυονίας.